Міністерство юстиції затвердило монополізм «Урядового кур’єру» попри наполегливі рекомендації АМКУ

12:24 16/08/2016

Міністерство юстиції України повідомило Антимонопольний комітет України, що на сьогодні є недоцільним виконання рекомендацій АМКУ, які були надані з метою врегулювання ситуації, що склалася під час обрання міністерством друкованого ЗМІ загальнодержавної сфери розповсюдження для розміщення оголошень про виклик до суду і повісток про виклик підозрюваного, обвинуваченого та інформації про процесуальні документи.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила державний уповноважений Антимонопольного комітету України Агія Загребельська.

Як відомо, з 2006 року друкованим ЗМІ загальнодержавної сфери розповсюдження, в якому розміщувалися ці оголошення, завжди визначалася газета «Урядовий кур’єр».

Попри такої практики і виступили в АМКУ, оскільки аналіз норм Порядку засвідчив про відсутність жодних критеріїв, за якими Мін’юст здійснює відбір друкованих ЗМІ, наслідком чого є непрозорий механізм його відбору, що може мати негативний вплив на конкуренцію між друкованими засобами масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження (кандидатів) і, як наслідок, ущемлення інтересів споживачів послуг з розміщення таких оголошень. Проте робоча група не підтримала рекомендації АМКУ.

«Усі члени робочої групи, окрім представника Антимонопольного комітету України, дійшли згоди у тому, що на сьогодні є недоцільним встановлення порядку відбору на конкурсній основі друкованого засобу масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження з метою опублікування в ньому оголошень про виклики до суду, тощо, у зв’язку з цим розробка такого порядку не вбачається можливою», — цитує відповідь Міністерства юстиції Агія Загребельська.

При цьому члени робочої групи – представники Секретаріату Кабінету Міністрів України висловили думку щодо недоцільності передбачення такого порядку та проведення конкурсного відбору, оскільки газета «Голос України» має кращі показники порівняно з газетою «Урядовий кур’єр» за такими критеріями, як тираж та мова видання, що підтверджується і проведеним АМКУ дослідженням, а також кращі умови фінансування з державного бюджету. У зв’язку з цим газета «Урядовий кур’єр» (власне як будь-який інший друкований засіб масової інформації) не може конкурувати з газетою «Голос України» у відповідному конкурсі з об’єктивних причин.

Тобто члени робочої групи фактично визнали, що краще для споживачів було б розміщувати оголошення в «Голосі України», але вірішили залишити «Урядовий кур’єр». Їхня думка полягає в тому, якщо розміщувати оголошення про виклик до суду у газеті «Голос України», то це призведе до зменшення власних надходжень газети «Урядовий кур’єр», що у свою чергу може потребувати збільшення фінансової підтримки газети з державного бюджету.

Як повідомила Агія Загребельська, саме тому АМКУ звернувся з листом до Кабінету Міністрів України щодо невиконання Міністерством юстиції України рекомендацій АМКУ.

«З метою усунення порушень законодавства про захист економічної конкуренції, просимо Кабінет Міністрів України сприяти у забезпеченні виконання Міністерством юстиції України вищевказаних рекомендацій», — повідомила державний уповноважений АМКУ.

Другие новости
Loading...

Громадське онлайн